Mbox vagy Maildir ; Sendmail vagy Postfix?

Témák: 

Van két dilemmám amivel kapcsolatban kíváncsi lennék véleményekre.

Van egy családi szerverem, amin évekig Slackware futott, nemrég pedig hardvercsere után, a normálisabb x86_64 támogatás miatt Centos 5-öt raktam rá. Kb 5 postafiókot kezel, amiből kettő kritikus fontoságú, üzleti postafiók. Még a Slackware-es időkben merültem el a sendmail konfigurációjában, a hülyeségeit már megszoktam, és tapasztalatom szerint amire nekem kellhet azt bőven tudja. A postafiókokat mbox formátumban tárolja helyi lemezen, raidelve. A felhasználók imapot használnak, a cél is az hogy a teljes levelezés megmaradjon a szerveren, és bárhonnan elérhető legyen webmailen keresztül is, de klienssel is lehessen használni.

Az egyik kérdés, hogy maradjon-e az mbox, vagy térjek át maildirre. Egy komolyabb cikket sikerült a témából kigugliznom, amiből nekem az tűnik ki hogy a maildirnek leginkább nagy rendszereken, hálózati tárolók esetén vannak előnyei, de talán nagy postaládák (sok levél egy mappában) esetén is gyorsabb lehet. Nálam lockolási probléma nem jelentkezett soha. A levelező klienseket is úgy állítottam be, hogy csak az utolsó 60 nap leveleit tartsa inboxban és sentben, a régebbieket mozgassa át a megfelelő archív mappába. Így ha webmailről nézem, akkor sem kell az utóbbi 5+év leveleit mind berántania. Tehát szerintem nekem jó az mbox, de kíváncsi lennék mások véleményére is, hátha kihagytam valami fontos szempontot, vagy ilyesmi.

A másik dilemmám kevésbé konkrét, csak úgy nagy általánoságban kíváncsi lennék, hogy szerinted sendmail vagy postfix? Tudás, stablitás szempont érdekelne elsősorban, az egy dolog pl hogy sokak szerint a postfix könnyebben konfigurálható, de mivel én már ismerem annyira a sendmailt, a postfixet meg alig, ezért nekem pl a sendmailt könyebb konfigurálnom.

Várom a véleményeket, előre is köszönöm!

Hozzászólások

Szerintem postfix + maildir a jó választás. Bár ha neked az említett konfiguráció vált be szerintem ne váltsál. Én a sendmailt nem ismerem (postfixen nőttem fel), így nem tudok nyilatkozni, hogy melyik a jobb. Azt tudom, hogy én postfixet használok egy több ezer fiókos levelező szerveren postfix+courier(maildir) formában és még gond nem volt vele. Azt mondjuk be kell vallanom, hogy most fogjuk migrálni dovecotra amely kisebb fejtörést okoz az UIDL-ek miatt.

Szia!

Mindenképpen jobb a maildir, de ha eddig bevált neked, akkor tényleg ne erőltesd.
A sendmailt én sem ismerem, de ha neked az is megfelel, akkor azt se cseréld le.

Ha kritikus a dolog, akkor legyen róla sűrű mentésed!

Köszi a válaszokat!

A sendmail mindenképp marad, a maildirre váltást megfontolom.