Mi az a Scientific Linux?

Az elmúlt hetekben-hónapokban egyre többet hallani a Scientific Linux nevű disztribúcióról. Sokan gyanakodva méregetik, hiszen közel nem annyira népszerű, mint a CentOS, ennek ellenére érdemes megismernünk, hiszen lehet, hogy a jövőben még többet találkozunk vele.

Nem a CentOS az egyetlen projekt, amely a Red Hat Enterprise Linuxszal kompatibilis közösségi disztribúció létrehozását tűzte ki célul maga elé. 2000 őszén a Fermilab munkatársa, Connie Sieh az Anaconda installerén dolgozva jött rá, mekkora lehetőség rejtőzik egy RHEL-kompatibilis, ámde a tudományos szféra infrastruktúrájához testreszabott disztribúció fejlesztésében. A kezdetben HEPL-nek (High Energy Physics Linux) nevezett prototípus után 2004 májusában megjelent a véglegesen Scientific Linux nevet viselő 3.0.1-es kiadás. Ugyanezen év során egy konferencián a CERN csatlakozott a kezdeményezéshez, majd hamarosan átvállalta az Itanium port fejlesztését. Eközben az x86_64-es architektúrán is dolgozott a csapat, ennek köszönhetően júniusban megjelenhetett a SL 3.0.2 verziója. Az elkövetkező években sorra jelentek meg a RHEL kiadásaihoz igazított változatok, amelyek mindegyike igen magas minőséget képviselt. Az ftp.scientificlinux.org statisztikája alapján 2009 végére közel 40,000 letöltést regisztrált a projekt. Elszántságukat és lelkesedésüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy idén márciusban a CentOS előtt jelent meg a SL 6.0, komoly alternatívát nyújtva a CentOS 6-ra várakozva megőszült tömegeknek, ezen kívül egy héttel ezelőtt született meg az SL 6.1 első alpha kiadása.

A Scientific Linux fejlesztése során a kompatibilitás megtartása mellett néhány kisebb-nagyobb változást (pl. single user módban is kér jelszót a rendszer, soros konzol támogatás engedélyezése, stb.) is eszközölnek a developerek, ezek alaposan dokumentálva megtalálhatók a projekt honlapján. Ezen kívül extra csomagok (icewm, iwp2100 és ipw2200 firmware, különféle perl modulok) is megtalálhatók a repositorykban, így ezeket nem kell külső tárolókból összevadászgatni. Az SL érdekessége a kétféle "site" is (Fermilab, illetve CERN), amelyek ugyanarra az alapra épülnek ugyan, de eltérő csomagokat tartalmaznak, mindkét fél számára testreszabott módon - a Fermilab site-on pl. Fermilab Kerberos csomagok vannak.

Akik most telepítenek új rendszereket és van kedvük, idejük, tegyenek egy próbát, ismerkedjenek meg a Scientific Linuxszal!

Hozzászólások

Kösz a cikket!

Itt található egy érdekes interjú Troy Dawsonnal, melyből kiderül hogy hogyan jött létre az SL és hogyan működik mint project, hol és mire használják, stb...

Én is kipróbáltam és tetszett! Fel is vettem a supportált disztribek közé. :)

a Scientific Linux nem rossz az 5.5-öset próbáltam ki előszőr de az új 6-os elég érdekes lett. hálózati telepítőről felrakva fel is ment csak a xorgot nem tudta felrakni. gyak rhel egy az egyben csak itt is kivették a logokat de rhel-es háttérképeket benne hagyták.

Véletlenül bukkantam rá erre a disztrora, kerestem egy RHEL kompatibilis OS-t, ami frissebb csomagokat tartalmaz, mint a CenOS. Új szerverre kellett költöznünk, gondoltam kipróbálom. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Gyors mint a villám, és stabil, pedig nem valami erős vason van. Ami még mellette szól, hogy ezt is 3 évig támogatják. Szóval egy lelkes hívet szereztek :)

"Ami még mellette szól, hogy ezt is 3 évig támogatják."

Szerintem 7+3 lesz az, mint Red Hat EL-nál:
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Enterprise_Linux#Life_Cycle_Dates

Valóban több, mint 3. Nem tudom, hol olvastam...
http://www.scientificlinux.org/distributions/

De nem is 7+3 mint ahogy én írtam.

Ez furcsa azt hittem a 6-ost is addig supportálják mindt a Red Hat az EL6-ot. SL5-nél legalább a 7 passzol...

Megjelent a 6.1-es.

közben megjelent az sl 6.2 beta is.
http://mirror.aarnet.edu.au/pub/scientific/6.2/

Louboutin Red Bottoms, is about to launch Christian Louboutin Beaute.Famed French maker of luxury Louboutin Replica shoes.No one thought anybody would ever outsell Manolo Blahnik Cheap Christian louboutin will hit shelves in late 2013,It's being produced by New York-based beauty company Batallure Beauty. so you'll have to hang on to your soles for a while, waiting for it.Louboutin Red Shoes will be sold all over the world and Christian Louboutin Red Bottoms has been telling various media outlets.He was influenced by the bust of Nefertiti at the Neues Museum in Berlin.

Christian Louboutin Scarpe sono progettati per molto fiducioso, gli uomini sicuri che non vogliono uscire e guardare come else.Such tutti come pony Louboutin Outlet da uomo è realizzata in pelle lucida pony superiore, tacco piatto vi permette di prendere un comfortable.If Louboutin Shop Online più vuoi sapere di più su? economici Christian Louboutin scarpe uomo, Christian Louboutin Non esitate a contattare us.Buy di più, risparmiare di più, è anche possibile acquistare altri oggetti da Christian Louboutin Scarpe negozio on-line, garanzia di qualità al 100%! Prezzo competitivo e spedizione gratuita a casa tua.

Scarpe Louboutin Outlet è assolutamente rappresentativo della moda e del divertimento, Louboutin Scarpe divenne una questione, naturalmente, il popolare protagonista della stagione. Faremo del nostro meglio per soddisfarli. Tutte le Scarpe Louboutin è stato elaborato da buon artigiano e scarpe da ginnastica Christian Louboutin per gli uomini di mano e questo è il risultato di un'attenta selezione. Louboutin se si sono impegnati nella voga o se si vuole mantenere lo stesso ritmo con la tendenza, scarpe da ginnastica christian Louboutin 2012 uomini potrebbe essere la scelta migliore. Ordina ora prodotti sono spedizione gratuita.